A-001-003-2012 Cr. 250/1 (var)
- Anvers: Bust de Roma a la dreta. Darrera, GEM. Sota la barbeta signe de valor (XVI en monograma).
- Revers: El Sol radiat amb fuet (recollit) en quàdriga al galop. Llegenda: a sota M. ABVRI (AV y VR entrellaçades). A l'exergue ROMA.
- Pes: 4,00 gr.
- Any:
132 aC
- Ceca: Roma
- Diàmetre: 19 mm.
- Eix: 6 hs
- Crawford: 250/1 (var)
- Altres Ref: Syd -- ; FFC -- ; Cal --
Llegir més
La gens aburia va ser una família d'origen plebeu, poc coneguda en la història de Roma, que va encunyar tant plata com bronze, encara que amb escassa varietat de tipus. Per la llegenda que es troba en un quadrans d'aquesta família (M. ABVRI. M.F. GEM.-Marcus Aburius Marci Filius Gemini), cal pensar que els dos tipus de denari que coneixem d'aquesta gens van ser encunyats pels triumvirs monetaris de dos fills bessons (GEM) de Marcus Aburius: es van dir Caius Aburius Geminus i Marcus Aburius Geminus i són els únics magistrats monetaris coneguts d'aquesta família.
Marcus Aburius va ser tribú de la plebs en 193 aC i després pretor en 177 aC.
Caius Aburius, per la seva banda, va ser tribú de la plebs en 185 aC i en 166 aC va ser un dels tres enviats a Cartago per tal d'obtenir reforços de tropes i elefants per emprendre la conquesta de Macedònia.
En els denaris que coneixem, l'anvers reprodueix el cap de Roma amb la llegenda GEM darrere i davant signe de valor. En canvi, el revers presenta dos tipus diferents:
el de Marc, al Sol radiat subjectant un fuet sobre quadriga al galop (Vaillant va apuntar que el Sol al·ludeix al nom Aburius, del verb amburere, cremar)
i el de Cayo, a Mart en quadriga al galop subjectant llança, escut i regnes amb la mà esquerra i trofeu amb la mà dreta.
Amb tot, del denari de Marcus Aburius s'han observat algunes variants: en alguns exemplars, el signe de valor que apareix sota el mentó de l'anvers no és el monograma de 16 (XVI) sinó el signe 10 (X); en altres, el fuet del revers no està desplegat al vent com en l'exemplar comú, sinó que es mostra recollit.
Respecte d'aquesta possible variant , Crawford no diu res (250/1); tampoc Cohen, FFC ni Calicó. En canvi, el denari sí que sembla estar catalogat com a tal en Babelon (Aburia 6). La descripció és bastant gràfica: la mèche du fouet est roulée autour du manche, termes que encaixen bastant bé amb aquells exemplars en què la cua del fuet està plegada sobre el mànec. És veritat que es podria objectar que el fuet no està pròpiament enrotllat al mànec i, a més, que si es tractava d'un fuet l'obridor hauria hagut de dibuixar la continuïtat del mànec amb una corba i no amb una línia recta, gruixuda a la part més propera i més prima al final. En qualsevol cas, sigui fuet o una altra cosa, no deixa de ser un exemplar diferent que apareix poques vegades en el mercat. Com a exemples recents, aquests tres:
subhastat a Leu Numismatik, subhasta 91 (10-05-2004), lot 465.
subhastat a Maison Palombo, subhasta 11 (30-11-2012), lot 25 (A-001-003-2012).
subhastat a Maison Palombo, subhasta 12 (2013-12-06), lot 57.